VISionair no 73 is uit!

317
09 okt 2024

VISionair no. 73 staat weer vol met interessante artikelen over meervallen in de Westeinderplassen, hoe eDNA helpt de visstand in beeld te brengen, watertemperatuur beïnvloedt groei van vissen en veel meer.........

Voorwoord: Ooievaar

Tijdens opnames voor het programma VIS TV in de fraaie Kampina deze zomer werd ik getrakteerd op een groep ooievaars. Zonder hun vleugels te bewegen cirkelden mijn medevissers dankzij de thermiek moeiteloos omhoog. Als vissende vogelliefhebber spreek ik naast visserslatijn natuurlijk ook wel wat vogellatijn, want het was volgens mij toch echt een groep van meer dan 100 vogels. Het waren er in ieder geval erg veel. Op dat moment dacht ik aan mijn vader die 50 jaar geleden tijdens een fietstocht in de Eempolder vertelde over de talrijke ooievaars die in zijn jeugdjaren in de weilanden rondbanjerden op zoek naar groene kikkers.



Uitdoving van een relictpopulatie

Hoe meerval in de Westeinderplassen vervaagt.

De Europese meerval (Silurus glanis) is de grootste Nederlandse zoetwatervis. De soort komt in Nederland al zeker vanaf de middeleeuwen voor en opgravingen van botresten laten zien dat de meerval zelfs al 5.500 tot 2.000 jaar geleden in onze streken bestond. In de tweede helft van de vorige eeuw nam de populatie echter sterk af. Tot begin jaren ‘90 werd aangenomen dat er alleen in het Haarlemmermeergebied een stabiele relictpopulatie voor kwam.

Meten met moleculen

eDNA brengt visstand Schardammerkogen in beeld.

Waar eDNA eerst enkel informatie gaf over aanwezige vissoorten en hun onderlinge verhouding in eDNA is het inmiddels mogelijk de absolute eDNA-concentratie van vissen te meten. In 2023 is een visonderzoek uitgevoerd in de Schardammerkogen, een wetland gelegen langs het Markermeer.


Eenden verspreiden vissen

Eenden en andere watervogels verspreiden niet alleen zaden, maar via hun ingewanden ook visseneitjes. Dat blijkt uit een overzicht van de wetenschappelijke literatuur en uit nieuwe experimenten. “Op een enorme hoeveelheid eitjes hoeven er maar een paar te overleven, voor een merkbaar effect in de natuur”, zegt ecoloog Casper van Leeuwen van de Radboud Universiteit in Nijmegen.


Groeien en bloeien

Watertemperatuur beïnvloedt groei IJsselmeervissen.

Groei wordt beschouwd als een sleutelparameter in het visstandbeheer omdat groei rechtstreeks van invloed is op de overleving en
paairijpheid van vis. Vanwege het feit dat vissen koudbloedig zijn en de lichaamstemperatuur van vis daardoor sterk verbonden is met die van de watertemperatuur, is temperatuur van het water een van de belangrijkste factoren die de groei van vis bepaalt.


Japanse invasie

Na de ontdekking van de shimofurigrondel in 2022 is er nu een tweede Japanse nieuwkomer in Nederland aangekomen. Op 7 mei 2024 ving sportvisser Cock van der Hulst in het Calandkanaal een kameleongrondel. Daarmee bevestigde hij het vermoeden dat deze soort zich in ons land bevindt. In dit artikel lees je over de herkomst, herkenning en mogelijke gevaren van deze nieuwkomers.


Big Five

Luipaard, neushoorn, leeuw, olifant en buffel: wie kent de ‘Big Five’ uit Afrika niet? De meest uitdagende, maar ook gevaarlijkste,
roofdieren voor de mens. Als duiker ga ik in het zoete water met mijn camera set ook graag op jacht naar uitdagende roofdieren. Vissen welteverstaan.


Glasoog gedijt weer in het IJsselmeergebied

De snoekbaars, ook wel ‘glasoog’ genoemd, heeft in ons land de status van ingeburgerde soort. Na 1932 werd de snoekbaars in het IJsselmeergebied de roofvis bij uitstek en -na de aaleconomisch gezien de belangrijkste soort voor de beroepsvisserij. Na een aantal topjaren, zakte na 1950 het bestand in de loop van decennia steeds verder weg.


Verblinde vissen 

Heeft lichtvervuiling gevolgen voor het zwemgedrag van vissen? Tot voor kort kenden we het antwoord op die vraag niet, maar onderzoek van de Universiteit Leiden heeft aangetoond dat stekelbaarzen onder invloed van kunstlicht trager gaan zwemmen. Een
gegeven dat nieuwe vragen oproept.


Gebochelde exoten

Invasie van bultrugzalm in Europa

De bultrugzalm (Oncorhynchus gorbuscha), in het Engels pink salmon of hunchback salmon genaamd, verspreidt zich de laatste jaren razendsnel over Noordwest-Europa.
Pink slaat op de kleur van het vlees dat veel lichter van kleur is dan die van de meeste andere Pacifische zalmen. De vis dankt zijn naam ook aan de bochelvorm die de mannetjes tegen de paaitijd ontwikkelen.


Natuur heelt

Programma 'Revitaliseren in de natuur' uitgebreid met sportvissen.

In de wereld van hoog-risico beroepen, waar politieagenten, brandweerlieden en andere hulpverleners dagelijks met uitdagingen en gevaren worden geconfronteerd, is de impact op hun fysieke en mentale welzijn aanzienlijk. Een uniek programma biedt een basis voor herstel van mentale klachten die tijdens werktijd zijn opgelopen. Sportvissen kan hierbij een rol spelen.


Leren over waterbeheer en sportvissen

Zone College verzorgt unieke MBO-opleiding.

Wil je meer weten over vissen, waterkwaliteit en alles wat daarmee te maken heeft? Dan kun je van die belangstelling je beroep maken op de Sportvisacademie, een volwaardige MBO-opleiding die je kunt volgen bij het Zone College in Zwolle. Sportvissen staat aan de basis van de opleiding.


Bron: VISionair no. 73, oktober 2024.

Er zijn geen gerelateerde berichten.
Labels

Om u de beste gebruikservaring te kunnen bieden, gebruiken wij cookies. Voor meer inhoudelijke informatie en het onderscheid die wij hier in maken, verwijzen wij u door naar ons. cookiebeleid.